A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Rozmaring a kertben

Rozmaring - Rosmarinus Officinalis

Szerző: Hegyi Zoltán Imre


A rozmaring főleg a mediterrán konyha alapvető fűszere, hiszen maga a nővény is a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol vadon is nő, és számos ismert alfaja, változata ismert. Gyógyhatásáról is az ókor óta akadnak feljegyzések. Európában a rómaiak terjesztették el széles körben, a legenda szerint a neve Ovidiustól, a nagy költőtől származik, ő keresztelte el ezt az illatában enyhén a tömjénhez hasonló növényt a "tenger harmatának".

 

A rozmaring - és az emlékezet


Az ókori Görögországban hallatlan megbecsülésnek örvendett, mivel emlékezetserkentőnek tekintették, a korabeli diákok rozmaringból font koszorút viseltek, vagy rozmaring ágacskákat vittek magukkal a tanulmányaik elsajátításakor. A szellemi fáradtság megszüntetésének és az emlékezet felfrissítésének ideája a rozmaringgal kapcsolatban azóta a tudomány is igazolta.

A középkori Európában a 8. században kiadott császári rendelettel kötelezték a kolostorokat, hogy rozmaringot neveljenek a kertjeikben, kedvelt szer volt eszméletvesztés esetén, de afrodiziákumnak, szerelmi serkentőnek is tekintették - nevezik menyasszonyvirágnak is, innen a hagyomány, hogy a megterített esküvői asztalok dísze. Érdekes, hogy a haldoklás mellé szintén társították, a középkorig szokásban volt rozmaringlevelet füstölni a betegek és haldoklók szobájában, így tisztítva meg úgymond a levegőt.

A rozmaring európai reneszánszát a 17-18. században élte, amikor divatba jöttek az úgynevezett "illatos vizek". Ekkoriban a leghíresebb ilyen rozmaringtartalmú gyógyszesz az Aqua Regina Hungariae (Magyar Királyné Vize, ungarisches Wasser, Eau de la Reine d’Hongrie) volt, amelyet a francia királyi udvarban is használtak például köszvény ellen - és a legenda szerint Árpádházi Szent Erzsébettől származik a receptje.

 

Rozmaring tea


A középkori gyógyszeszek méltó örököse. Élénkítő és felfrissítő hatású, jó segítője a stresszben és túlmunkától terhelt modern embernek. Nemcsak a koncentrációs képességeket javítja, nemcsak alacsony vérnyomás, kimerültség esetén, vagy hosszabb, betegségből való lábadozás esetén ajánlják - javítja az emésztést, enyhíti a gyomorkörnyéki fájdalmakat, megszünteti a levertség- és gyengeségérzetet. Tisztítja az epeutakat, általános görcsoldónak is kiváló, és nem utolsó sorban (egyéb gyógyhatású nővényekkel, például kakukkfűvel elegyítve) hatásosan enyhíti a menstruációs görcsöket is.

Erős teát készítve belőle, kiváló borogatásra. Ízületi gyulladás, hátfájás, köszvényes tünetek esetében a meleg lébe áztatott textilt 10-15 percig kell az érintett területre teríteni, vagy amíg a folyadék ki nem hűl. A kezelés bármikor megismételhető, káros mellékhatása nincs.

 

Rozmaringolaj, illóolaj


Az illóolaj bedörzsölve, vagy gyógyfürdőben alkalmazva szintén kiváló fájdalomenyhítő az ízületi panaszokra, a lábak keringési rendellenességére. Az intenzív illat valóban frissítőleg hat a szellemi tevékenységre - az egykori görög diákok mintájára érdemes egy ruhazsebkendőre néhány cseppet csepegtetni, és tanulás, vagy egyéb koncentrált szellemi tevékenység közben időnként szippantani belőle.

A fűszer vérkeringést elősegítő hatását kiválóan lehet alkalmazni a hajhullás csökkentésére, a hajnövekedés serkentésére is, ilyenkor néhány csepp illóolajat oliva- vagy kókuszolajjal elegyítve be kell dörzsölni vele a fejbőrt és a hajtöveket- erre a célra egyébként a frissen szedett rozmaringból főzött tea is alkalmas ezt hajmosás után, míg az illóolajas kenetet hajmosás előtt célszerű a fejbőrre felvinni.

A levegőbe párologtatott illóolaj kiválóan enyhíti a fejfájást, időjárási frontokra érzékenyeknek komoly segítsége lehet a rozmaring olaja.  Forró vízbe csepegtetve kiváló inhaláló szer, a felső-légúti fertőzések hatásait is sikerrel enyhítheti. Egy pohár vízben néhány csepp rozmaring olajt csepegtetve kiváló öblögető és gargalizáló folyadék készíthető, amely antibakteriális hatása mellett friss leheletet is biztosít.
 

Rozmaring krém


Fáradt, sajgó testrészek kezelésére, izomhúzódások, görcsök enyhítésére kiváló választás. Isiász, reumatikus gyulladások, sőt, zárt baleseti sérülések kezelésére is kiváló. Kemény fizikai igénybevételeknek kitett végtagok karbantartására, napi használatban is ajánlatos. A legtöbb gyulladásos reakciót jól kezeli, viszont magas vérnyomás, illetve emésztési zavarok esetében óvatosan kell vele bánni.

A fájdalmas területek helyi vérkeringésének élénkítésére kiváló, és mivel nem tartalmaz a magzatra veszélyes hatóanyagokat, a terhesség alatt is alkalmas a mozgásszervi betegségek tüneteinek enyhítésére.
 

A rozmaring termesztése és gondozása


A rozmaring könnyen ereszt gyökeret, és nagyon sokféle talajt tolerál. Viszont fagyérzékeny, ezért különösen a fiatal tövek fagyvédelméről mindenképpen gondoskodni kell. Nálunk délebbre akár két méteresre is megnövő, gyönyörű bokrokká erősödik, de a mi éghajlatunkon óvatosabban növekszik és olykor komoly figyelmet követel. Ültetésnél fontos, hogy gyommentes környezetbe kerüljenek a hajtások, különösen az évelő gyomok (szulákfélék, aszat, stb.) nyomják el könnyen.

 

Kifejezett kórokozója, kártevője nincs, bár az idős töveket megtámadhatja a tömlősgomba fertőzés, vagy a gubacs-légy. Állandó talajnedvességet igényel, de nem tűri jól a pangó vizet. Ősz vége felé a töveket takarni kell, vagy fel kell szedni és fagymentes helyre vinni. Felszedve, cserepezve alacsony hőmérsékletű, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett szépen áttelel. Szedni virágzás környékén érdemes, a lefosztott leveleket vékony rétegben kiterítve, árnyékos helyen meg kell szárítani, majd a többi aromás fűszernövényhez hasonlóan jól záródó üvegben tárolni, hogy ne veszítsen az értékes illóolajából.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Rozmaring illóolaj Rozmaring krém